keskiviikko 9. elokuuta 2017

Maanantaina oli ensimmäiset tokotreenit Liedossa Talent dogsilla, jossa kouluttajanamme toimii Marianne Asikainen. Pääsimme siis Yolan kanssa neljän koirakon treeniryhmään ja ensimmäisestä kerrasta jäi kyllä tosi positiivinen mieli. Alkuun tehtiin kontaktipelejä ja viretilan hallintaa. Kontaktipelissä koiran täytyi ottaa ohjaajan katsekontakti, jonka jälkeen se palkittiin heittämällä makupala maahan. Tämän jälkeen koiran täytyi uudestaan ottaa kontakti itse ja taas palkattiin. Kun koira huomaa miten ja mistä palkkio tulee, voi ohjaaja ottaa esimerkiksi juoksuaskeleita taaksepäin ja tehdä näin itsestä vielä mielenkiintoisemman. Tämä tuotti kyllä tulosta ja toi Yolaankin aivan erilaista vireyttä. Tällaista harjoitusta on hyvä tehdä esimerkiksi uudessa treenipaikassa ennen varsinaisia liikkeitä.

Viretilanhallinnassa leikittiin lelulla ja oli tarkoitus saada koira luopumaan lelusta mutta samalla kiinnostumaan siitä. Leikittiin aluksi normaalisti, sen jälkeen koira piti saada luopumaan lelusta. Tämän jälkeen koira johonkin haluttuun asentoon esim. maahan tai istu käsky jonka jälkeen tuotiin lelu aivan koiran lähelle ja heiluteltiin sitä aivan koiran edessä. Tässä tilanteessa piti koira saada innostumaan lelusta, kuitenkaan tarttumatta siihen. Tällaisessa tilanteessa koiran tulee malttaa mielensä ja luvan saatuaan se saa jälleen tarttua leluun. Tämäkin toimi Yolalla kivasti, se tykkää leluista ja vetoleikeistä. Ohjaaja myös painotti sitä että noutajan tulee saada välillä voittaa lelu ja myös kantaa sitä tarpeilleen ominaisesti.

Seuraavaksi otimme seuraamista, seuraamisessa meillä on tällä hetkellä ollut ongelmana Yolan hidas mukaan lähteminen, sekä vinot perusasennot, välillä se myös jätättää pitkissä pätkissä. Nyt harjoittelimme pelkästään kahden askeleen pituisia seuruita. Seuraa-käskystä pitäisi jo automaattisesti tulla "ota kontaktia" -käsky. Siihen pyritään siis. Perusasentoa joudun tosi paljon korjailemaan, houkuttelemalla ja käsimerkillä. Siltikään se ei edelleenkään ole kovin nopea. Kouluttajamme oli sitä mieltä että opettaisin sivulletulon uudestaan, kiertämällä takakautta. Päätin, että ehkä se voisi olla tämän hetken ratkaisu asiaan. Olen yrittänyt erilaisia apuja rivakampaan sivulletuloon mutta ne eivät ole osoittautuneet tähän mennessä toimiviksi. Taidamme nyt kokeilla tätä vaihtoehtoa, ja katsoa miten se toimii.

Lopuksi harjoittelimme merkin kiertämistä jonka opettelu aloitettiin aikoinaan Oulussa tokotreeneissä. Yolan kohdalla merkin kierto onnistuu ja kivasti muutaman metrin etäisyydeltä. Yola kiertää kartion tiiviisti ja hyvällä vauhdilla. Otimme kartionkiertämistä eri suunnista ja myös kiertoa molemmilta puolilta, jotta ehkäistäisiin jumeja. Lopuksi saatiin ohjeistuksia tokotreenien jälkeiseen venyttelyyn. Kaulan alue on etenkin sellainen joka esim. seuruu harjoituksissa joutuu koville. Nyt hankintalistalla onkin kartio, jota voi sitten kotonakin vielä treenata.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti