keskiviikko 9. toukokuuta 2018

AVO startti

Eilen startattiin tokon avoimessa luokassa. Kisat pidettiin Iisalmessa, tuomarina toimi Tiina Laakko. Lähdin Yolan kanssa ajelemaan illalla kohti Iisalmea. Nyt kun matkaa oli vain reilu 80 km, nämähän olivatkin varsinaiset lähikisat. 😄 Koiria oli ilmoitettu melko vähän, EVL:ssä oli vain kaksi koiraa ennen meitä kun voittajaluokassa ei yhtäkään. Avoimeen luokkaan ei ollut alkuun ilmoittautunut muita, mutta paikan päällä selvisi, että oltiin saatu viime hetkellä myös kisakaveriksi toinen koirakko.

Paikallaoloon saatiin kahden koiran lisäksi apukoirakko, jotta ryhmässä olisi vähintään se kolme koiraa. Paikallaolo meni mukavasti, ollaan tehty tosi vähän häiriössä, mutta paikallaolo on liikkeenä ollut aina vahva. Vaikkakin siihen olisi hyvä saada enemmän ryhtiä ja jännitettä. Toisaalta, Yola pysyi nyt tosi hyvin istuma-asennossa, eikä asento "lösähtänyt", joten olin tyytyväinen. Tästä liikkeestä saatiin 10 pistettä.

Paikkiksen jälkeen palkkasin purkille ja tunsin, että ryhmäliikkeen jälkeen vire oli Yolan vireeksi aika hyvä. Leikitin sitä paljon ja otin lyhyttä seuraamispätkää ja kosketusalustalle menoa. Sitten annoin Yolan olla tolpassa kiinni ja menin itse reilusti siitä kauemmas ja välillä myös nurkan taakse sitä piiloon. Hieman ennen toisen koirakon suorituksen loppua leikitin sitä vielä vetolelulla ja seuruutin sen kehän reunalle. Päätin nyt kokeilla sitä, että seuruutan Yolaa nyt kaikki liikkeiden välitkin, jotta se ei pääse harhailemaan kentällä. Seuraaviin kokeisiin olisi hyvä saada käsikosketus sille mallille että siitä tulisi hauska "temppu" ja että sitä voisi käyttää liikkeiden välissä "palkkana".

Seuraaminen lähti vähän kehnosti, kävelin itse alkuun liian hidasta vauhtia, koska ajattelin että Yola alkaa jätättää. Ja niinhän se alkoikin. Alussa se tuli  välillä n. puolimetriä jäljessä ja muistaakseni ensimmäinen perusasento tuli todella vinoon eteen (taas). Juoksupätkän ja täyskäännöksen jälkeen oma vauhtinikin vähän jo parani, joten seuraaminen oli parempaa. Loppuun ei tehnyt perusasentoa vaan jäi seisomaan. Kaikesta huolimatta tuomari antoi 8, joka oli kyllä itselle positiivinen yllätys. Liikkeestä seisominen meni tosi hyvin, se on ollut meille vaikea ja Yola on ottanut lisäaskelia seisahdettuaan. Nyt taisin itsekin huomata, että seisahtuikin melko nopeasti, siitä 9,5 pistettä.

Luoksetulossa jouduin antamaan toisen lisäkäskyn, kun ei mennyt ekalla maahan. Olen opettanut maahanmenon toisella tapaa, eli "per"-käsky on takapää liikkuu taakse ja etutassut paikallaan, normi "maahan" taas etutassut liikkuu ja takapää pysyy paikallaan. Nyt tunsin jo ennen käskyä, ettei mene ekalla, joten oma virheeni kun en ottanut kunnolla kontaktia ennen kuin liike jo alkoi. Siitä 7 pistettä, ja olisi saanut juosta vielä paremmalla vauhdilla, vaikkei kyllä ravannutkaan. Viides liike oli liikkeestä maahanmeno. Tässä seuraaminen oli hyvää, sanoin maahan käskyn kuulemma tosi kovaa ja käännyin (!!!) vielä varmistamaan että menihän se varmasti... Tästä siis myös 7 pistettä.

No sitten ruutu... Olin aika varma, ettei Yola edes lähde ruutuun päinkään, vaan tekee jonkun oman ratkaisun. Yllätyksekseni ruutuun se kuitenkin juoksi, mutta vasemman etummaisen kartion taakse ja pyörähti sen takana ruudun ulkopuolelle. Käskin uudestaan ja nyt se meni kuin menikin ruutuun, mutta jäi seisomaan sen verran eteen, että etutassut jäivät nauhojen ulkopuolelle. Yola meni myös käskystä kivasti maahan ja liike tehtiin loppuun asti, mutta nollillehan se meni. Epävarmuus liikkeen suhteen oli kyllä jo tiedossa, mutta tavoite oli edes löytää ruutuun, joten siitä jäi kuitenkin aika hyvä mieli. Nyt vaan enemmän paikan vahvistusta ja sitä vauhtia tähänkin liikkeeseen.


Noudossa haki melko hyvin mutta tässä tapahtui jotain, mihin en itsekään ollut varautunut. Haki hienosti ja lähti tuomaan kapulaa, mutta toikin kapulan eteeni. Yola tuli eteen kylläkin vähän vinoon ja pikkuisen epävarmasti. Edestä käskin sitten "sivulle", ja Yola kiersikin takaa sivulle (? 😄) vaikka takaa sivulle kierto on "viereen"-käskyllä. Tämä siis hänen oma ratkaisunsa, mutta meni ihan oikein kuitenkin, vauhtia olisi tähänkin liikkeeseen saanut tulla enemmän, joten siitä 8. Kauko-ohjauksessa meni ekalla maahan, istu-maahan vaihdot olivat hitaita ja takapää ei liikkunut kovin halukkaasti. Tein siis etujalat paikallaan tekniikalla, jota ollaan harjoiteltu. Olisi mennyt ehkä paremmin takajalat paikoillaan käskyillä, mutta päätin nyt tehdä niin kuten ollaan harjoiteltukin. Tästä saatiin 7 pistettä.


Estehyppy oli aika hyvä, siitä 9,5, tässäkin sitä vauhtia kaivataan enemmän. Merkin kierto meni myös niin kuin olin ajatellut. Ollaan tehty myös merkkiä, eli sitä että Yola menee kartion taakse seisomaan. Tässä pitää tehdä enemmän erottelutreeniä, koska merkin kierto on ollut alkuun tosi hyvä ja vauhdikas liike meillä. Nyt lähti siis hyvin merkille, mutta jäi seisomaan merkin taakse, kutsuin sitten virheellisesti "sivu"-käskyllä ja Yola tekis sitten pienen mutkan ruutua kohti, mutta tuli kuitenkin sivulle tooosi hitaasti kylläkin. Siitä saatiin 5 pistettä. 

Kokonaisvaikutus oli 8, tuomari sanoi että koira tekee iloisesti ja häntä heiluen. Tästä olin itsekin iloinen ja tyytyväinen siihen, että Yola palkkautui hyvin liikkeiden välillä ja itse en paineistanut sitä. Jollain tavalla sain myös itseni sellaiseen henkiseen tilaan, että tämä menee miten menee, pääasia että on kivaa. Seuraavalla kerralla sitten samalla fiiliksellä! Vauhtia juoksuliikkeisiin ja perusasennon vahvistamista, lisäksi minulle reippaampaa vauhtia kävelemiseen...

Yhteensä saatiin 230 pistettä ja AVO2 tulos, sijoitus 1/2. Päälimmäisenä jäi tosi hyvä mieli ja saatiin taas vähän lisää treeni-intoa. Huomenna onkin sitten vuorossa rally-tokon epäviralliset kisat. Ilmoitin Yolan suoraan ALO-luokkaan, vaikka nakkiluokkakin olisi ollut vaihtoehto. Katsotaan miten siellä käy.

Tokokoe Iisalmi 8.5.2018
Tulos AVO2 230 pistettä sij. 1/2. Tuomari Tiina Laakko.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti